FAQ

Najpogosteje zastavljena vprašanja (F.A.Q.)

Imate vprašanje?

Tukaj najdete odgovore na nekatera pogosto zastavljena vprašanja. V kolikor vašega vprašanja ni na seznamu, nam ga lahko zastavite preko kontaktnega obrazca.

1. Kdaj naj se odločim za psihološko svetovanje ali psihoterapijo?

Za psihološko svetovanje ali psihoterapijo se je smiselno odločiti, če:

  • se srečujete s težavami, ki zmanjšujejo vašo funkcionalnost vedenja ali čustvovanja;
  • potrebujete strokovno podporo pri pomembnih življenjskih odločitvah, čustvenih stiskah, stresnih situacijah, žalovanju, partnerskih težavah, kariernih odločitvah, duševnih težavah (depresija, anksioznost, panični napadi, fobije, obsesivno kompulzivne motnje, samopoškodbeno vedenje) …
  • se želite naučiti veščin, ki vam bodo pri soočanju s težavami pomagale v prihodnje, brez dodatnih obiskov pri terapevtu.

Psihologijo Zidanšek odlikuje strokoven pristop pri obravnavi psihičnih težav in izzivov, s katerimi se srečuje posameznik. Klient se v kontinuiranih srečanjih nauči veščin za reševanje problemov, izboljšanje psihičnega stanja, kvalitete življenja in odnosov.

2. Ali so terapije učinkovite?

Da, terapije so učinkovite.
Pri svojem delu (psihološkem svetovanju in psihoterapiji) uporabljamo pristope vedenjsko-kognitivne terapije (VKT), ki je ena od strokovno priznanih kliničnopsiholoških smeri in ima dokazane pozitivne učinke na izboljšanje težav.

3. Kako se naročim?

Naročite se preko sistema za naročanje, ki ga najdete tukaj, preko info@psihologija-zidansek.si ali telefona 068 182 240.

4. Kaj je VKT (vedenjsko-kognitivna terapija)?

VKT ali vedenjsko-kognitivna terapija je skupina psiholoških pristopov, ki so zasnovani na znanstvenih dognanjih in so, glede na rezultate raziskav, učinkoviti v reševanju širokega spektra težav.

Več o VKT si lahko preberete tukaj.

5. Kakšna je razlika med psihološkim svetovanjem in psihoterapijo?

Tako psihološko svetovanje kot psihoterapija sta namenjena obravnavi psihičnih težav posameznika in iskanju odgovorov na pomembna življenjska vprašanja. 

Pri psihološkem svetovanju klient in psiholog s pomočjo psiholoških metod naslavljata konkretne trenutne probleme, soočanje s stresom, izboljšanje medosebnih odnosov, zmernejše čustvene stiske, karierne odločitve … Srečanj je pri psihološkem svetovanju običajno manj kakor pri psihoterapiji.

Pri psihoterapiji stremimo k odpravljanju težav, ki so lahko tudi klinične narave: hujše čustvene stiske in kompleksnejše duševne motnje (npr. depresija, anksioznost, panični napadi, obsesivno kompulzivne motnje, posttravmatske stresne motnje, shizofrenija …). Psihoterapija je namenjena posameznikom, ki želijo doseči dolgotrajnejše spremembe pri bolj poglobljenih vprašanjih in izzivih, ki se jim v življenju pojavljajo.

Pristopi psihološkega svetovanja in psihoterapije se med seboj pogosto prepletajo – v Psihologiji Zidanšek lahko klient glede na našo terapevtsko usposobljenost in strokovnost prejme oboje, brez pomembne ločnice med obema pristopoma v samem procesu obravnave in brez povišanja osnovne cene terapije, ne glede na resnost/kliničnost motnje ali težave.

6. Kako dolgo traja srečanje pri psihologu?

Pri Psihologiji Zidanšek srečanja trajajo 50 minut, izvajajo se individualno, v paru ali v skupini – odvisno od vaših želja in specifike težav.

7. Koliko srečanj je potrebnih?

Po usmeritvah APA (Ameriško psihološko združenje (ang. American Psychological Association) je pri VKT pristopu potrebnih približno od 10 do 25 srečanj – odvisno od specifike težave posameznika, njegovega sodelovanja in ciljev, ki jih v terapiji skupaj zastavita klient in terapevt.

8. Koliko stane obisk pri psihologu?

Cenik storitev najdete tukaj.

9. Ali lahko prejmem brezplačni posvet?

Da. Lahko se odločite za posvet pred začetkom kontinuirane terapije, in sicer vam pri Psihologiji Zidanšek nudimo brezplačen 15-minutni telefonski pogovor na telefonski številki 068 182 240.
V kolikor termin za brezplačen posvet ne bo na voljo, vam telefonski klic vrnemo takoj, ko bo to mogoče.

10. Je možno tudi online srečanje?

Da. Ena izmed storitev Psihologije Zidanšek so tudi online (spletna) srečanja, tako za psihološko svetovanje kot tudi za psihoterapijo. Online srečanja se izvajajo preko platforme Google Meet.

 V sistemu za naročanje označite, katera izmed navedenih oblik srečanja vam ustreza. Proste termine najdete tukaj.

11. Skrbi me, kaj si bodo o meni mislili drugi, če se odločim za obisk psihologa.

V družbi je obisk psihologa za nekatere še vedno tabu, četudi se ljudje vse bolj zavedajo, kako pomembna je skrb ne le za telesno, temveč tudi za mentalno zdravje.

Obisk psihologa ni nekaj, česar bi se morali sramovati; ravno nasprotno: je izraz skrbi zase in poguma, da ste si pripravljeni priznati, da potrebujete strokovno podporo in jo tudi poiskati. Vaša odločitev za obisk psihologa bo rezultirala v vašem višjem življenjskem zadovoljstvu, boljšem počutju in razrešitvi težav, s katerimi se trenutno soočate.

12. Kaj storim, če na dogovorjen termin srečanja ne morem priti?

Če  termina, ki ste ga izbrali, ne morete obiskati, ga lahko odpoveste najkasneje 24 ur pred srečanjem, in sicer tako, da v sistemu za naročanje (v koledarju) prekličete srečanje, ali pa odpoved termina sporočite na:

Ob kasnejših odpovedih termina brez opravičljivega razloga ali ob neudeležbi na srečanju brez predhodnega obvestila, klient plača polovico cene srečanja.