partnerski prepiri

Da, možno se je prepirati pravilno.

Občasni partnerski prepiri so normalen in zdrav del vsakega razmerja. Ko pari skupaj preživijo več časa kot ponavadi, se možnost in pogostost konfliktov celo povečata. Kaj storiti in kako se prepira pravilno lotiti?

1. Dovolita si govoriti izmenično

Med prepirom se zgodi, da večkrat prekinjamo sogovornika ali govorimo drug čez drugega – napaka. Poskrbite, da ima vaš partner ali partnerka možnost spregovoriti o svojem stališču, kaj ob tem čuti in zakaj, ob tem pa tudi sebi zagotovite to možnost. V času, ko se ne kregata, se dogovorita, da bosta med prepiri drug drugemu vedno omogočala čas za govorjenje. Če se to ne zgodi, opozorite svojega partnerja ali partnerko na to vrednoto, ki sta jo izbrala skupaj. Prav tako se lahko dogovorite, da imate določen čas (npr. 5 minut), da vsak pove, kako se počuti glede težave, potem pa se replike med sogovornikoma menjajo.

2. Poglejte na stvari z njegovega/njenega zornega kota

Čeprav se morda spopadate s svojo prizadetostjo in jezo po tem, kar je storil vaš partner ali storila vaša partnerka, je pomembno, da se med prepiri ozrete mimo sebe in poskusite problem videti z drugačne perspektive.

  • “Ali ima prav?”, 
  • “Ali bi res lahko bil pozornejši na njene potrebe?”, 
  • “Mogoče bi morala razumeti, ko z mano ne želi govoriti takoj, ko se iz službe vrne domov.”

Če na stvari gledate s partnerjevega zornega kota, si ne omogočate le, da stvari preučite z vseh vidikov, temveč v prvi vrsti upoštevate čustvene potrebe osebe, ki jo imate radi, ne le vaše želje, da zmagate v sporu.

3. Ne uporabljate posploševalnih izrazov, kot sta “vedno” in “nikoli”

Ena izmed najpogostejših napak v prepirih je uporaba posploševalnih izrazov – besed, kot so »vedno«, »nikoli« ali »vsakič«, ki situacijo precenjujejo (npr. “Vedno zamujaš na večerjo!” ali “Vsakič ko te potrebujem, ne utegneš!”). Ne samo, da bodo ti izrazi vodili do obrambnega odziva vašega partnerja ali partnerke, temveč vaju lahko preplavijo z občutkom nemoči ali dajejo vtis, da je problem prevelik za rešitev. Tem izrazom se v prepirih raje izogibajte.

4. Ne oddaljujta se od glavne teme prepira

Ko se prepirata, se morata prepirati le o eni stvari naenkrat in ne o vseh morebitnih težavah, ki vama padejo na pamet. Najboljši način za upoštevanje tega pravila je, da prepir za trenutek ustavita, če se od glavne teme prepira začneta odmikati. Če se vama v prepir vedno znova vriva druga težava, si vzemite ločen čas za pogovor o njej. Šele ko rešita prvo težavo, lahko v drugem pogovoru naslovita novo.

Najboljši način prepiranja je, da ga za trenutek ustavita, če se od glavne teme prepira začneta odmikati.

5. Uporabljajte fraze »jaz« namesto »ti«

Če rečete “Prizadet_a sem,” ali “Res se počutim jezen_a,” namesto “Zafrknil_a si!” bo to privedlo do bolj produktivnega dialoga, ker tak način govora sogovornika ne sili v obrambni položaj. Če v pogovoru izpostavljate obtožbe, vaš partner ali partnerka ne bo slišal_a tistega, kar želite, da sliši, saj ga/jo bo prevzemal občutek krivde. Raje govorite o tem, kako se počutite vi in ponudite možne rešitve, ki bi jih lahko poskusila skupaj, namesto da bi v celoti za nastalo težavo krivili svojega partnerja ali partnerko – to vas bo spomnilo, da morate v partnerstvu sodelovati, da bi vzpostavili močnejši in iskrenejši odnos.

6. Naučite se opravičiti

Tako kot imajo ljudje različne jezike ljubezni, obstajajo tudi različni jeziki opravičil. Ni dovolj, da prepoznate, da ste prizadeli svojo ljubljeno osebo in da ji dolgujete opravičilo: dovolj jo morate poznati, da svoje opravičilo prilagodite njenim potrebam. Nekateri posamezniki pričakujejo velika opravičila, spet drugim je dovolj že nekaj iskrenih besed, npr. “Res mi je žal, da sem te prizadel_a; obljubim, da tega ne bom več storil_a.” Skušajte ugotoviti, kaj je pomembno vašemu partnerju ali partnerki in se nato iskreno opravičite, če je to potrebno.

7. Opomnita se, da sta del istega “tima”

Debate lahko v partnerstvo prinesejo prepotrebno vznemirjenje, vendar je ključnega pomena, da ne pozabite, da sta vi in vaš partner ali partnerka na isti strani. Če se med prepirom počutite preveč razburjeni in opazite, da napadate svojega partnerja ali partnerko in da ga/jo poskušate nadvladati, da bi “zmagali”, se umaknite in globoko zadihajte. Spomnite se, da je ta oseba vaš vseživljenjski sopotnik, ne nasprotnik. Odmaknite se od razprave in si vzemite minuto, da se zberete, če opazite, da ste od zdravega prepira prešli na popoln napad. Tudi če se pri določenih teme razlikujeta v svojih mnenjih in pogledih, sta v resnici del istega tima.

V prepiru se spomnite, da je ta oseba vaš vseživljenjski sopotnik, ne nasprotnik.


Viri:

  1. https://www.goodhousekeeping.com/life/relationships/g32755142/healthy-relationship-arguments-tips/
  2. https://www.healthnavigator.org.nz/healthy-living/a/argument-tips-for-having-a-healthy-argument/
  3. https://time.com/5402188/how-to-fight-healthy-partner/
  4. https://www.verywellmind.com/the-benefits-of-fighting-in-a-relationship-5191161
  5. https://www.realsimple.com/work-life/family/relationships/how-to-have-healthy-debates-with-partner